MYSIG DAG

Igår gick Mats upp med mig kl 6 och köpte bröd, sen åt vi frukost ihop innan jag åkte till skolan. Där sprang jag runt till klockan var 12.30 sen kunde jag åka hem och fira. Vi åt pizza och god sallad till lunch. Sen gick Mats och klippte sig (fick i födelsedagspresent att han skulle klippa och raka sig så nu ser han ut som Mats igen).


Han kom hem med tårta som vi åt till lite mousserat.




 Sen ville jag ut och gå en runda, så det gjorde jag medans Mats sprang lite ärende. När han kom hem hade han med en stor bukett med fina tulpaner:)



Jag hann pratat med Moster, Kusin, Syster, Mamma och Pappa. Kl 20 skulle vi vara på en restaurang som Mats bokat. Det var en restaurang med stjärna i Guide Michelin:) Det blev någon parfait till förrätt, anka till varmrätt och chokladkaka med vit chokladmousse till efterrätt. Till det en flaska Coteaux de Languedoc. Jag var jättenöjd och vi hade jättemysigt.


Sen började min mage att krångla så jag gick gråtande med kramper hem. Så idag kunde jag inte ta mig upp till morgonföreläsningen. Tänkte gå till skolan nu kl 14 för nu känns det bättre. Men fattar inte varför jag får dessa kramper. Kände inte någon vitlök i maten igår så nu börjar jag nästan tro att det inte är det...


FINA GREJER PÅ CAMPADRE

Blev medlem på Campadre för ett par månader sedan. Och nu när man inte bor i Svea hittar man så klart (för första gången) något som man vill ha. Lisbeth Dahl, underbara märke!


25 ÄR DET NYA 20:)

Idag fyller jag år. Jag fyller 25, är alltså på väg mot 30. Herregud. För 5 år sedan var jag i Oslo. Jobbade som aupair. Föräldrarna och syster kom upp och hälsade på och vi firade med att gå på Klosteret. Det var gott, men lite väl dyrt kanske;) 

Mina förväntningar om fem år minns jag inte. Men tror att jag är rätt nöjd med dessa fem år. Nu när det är fem år tills jag fyller 30 tror jag dock att mina förväntningar är något förändrade. Jobb, famlij och någon plats att bo står på listan. Mamma har berättat att hon var stressad innan fyllda 25 för att hon förväntades ha hus och barn tills dess. Jag kan instämma men har flyttat fram det till 30 istället. Får se hur livet ser ut då:)

Nu ska jag äta och njuta av MIN dag.


HAPPY BIRTHDAY TO ME

Köpte födelsedagspresent till mig själv igår. En 25 åring förtjänar ett par snygga klackar:)


VILKET MECK

Jag älskar Lyon, jätte mycket massa. Men skolan, nja not so much. Idag var det inställd lektion och sen en massa jobbigheter med att skriva in sig på TD. TD är som seminarier ungefär och obligatoriska. Men det jag inte fattat var att förutom pusslandet i schemat sedan tidigare ska jag nu försöka även få in TD som alltså ligger på helt andra tider....Och kärringa var så otrevlig och ohjälpsam, blä. Får nog gå dit imorgon och se om hon skrivit in mig. Från och med nu är torsdagar officiellt mina hatdagar.
NTIC 8-10.30
Finance d'entreprise 10.30-13
FLE 14-16
Mathématique financière 16-18
NTIC TD 18.30-20

På t-banan hem träffade jag lärarinnan vars kurs jag inte längre ska gå. Och hon kände så klart igen mig och skulle prata. Det var i och för sig trevligt. Men lite pinsamt tyckte jag att det var.

Tänkte bjuda på lite bilder från tid som gått:

I fredags svek jag Frankrike och korkade upp en italienare istället. Mats och jag var ju på Lidl och handlade så då fick en Montepulciano d'Abruzzo följa med hem. Jag kan stolt berätta att det dyraste vinet jag köpt här låg runt 3 €. Vanligtvis börjar jag med att kolla efter ettor sen tvåor, men när det kommer upp mot tre (dvs typ 27kr) då får det vara nog;)

Mats och jag var uppe och gick vid Croix Rousse i lördags. Jag har äntligen fått mina linser så nu kan jag använda solisar igen:)

Vacker utsikt, men tyvärr motljus och crappy kamera så är lite svårt att visa "känslan".

Och i lördags köpte vi hem dessa specialiteér från Lyon. Det var typ chokladtryffel med marsipan runt (blå/gröna) och med vitchoklad och kanel (vita) -supergott och något jag rekommenderar till kommade besökare.

~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~
Psst...Imorgon fyller denna damen 25 år


BEHIND THE BLUE DOOR

Jag bor precis där, bakom den blåa dörren (i det fulaste huset på hela gatan)


SAMEDI À LYON

Mysfrukost med gubben avklarad. Nu blir det att kolla in marknaden i Croix Rousse. Fixa franskt nummer och telefon. Utgång ikväll?! Vad ska ni göra idag, mina vänner??


LIKA SOM BÄR?!

Malin och Diana tyckte att Gustav Vasa och Mats var lika...Vad sägs, lika som bär?!


FATTAR INTE

Jag förstår mig inte riktigt på det franska lärarsättet. Snacka om att tjäna pengar på ett lätt sätt. Jag kan också läsa en text högt i klassrummet. Bah!

Hade en diktamens-föreläsning igår och en imorse. Men imorse gav jag och Erika upp och gick och drack kaffe istället. Bättre att fråga någon i klassen om antecknngar i så fall känner jag. Jag skriver bara upp ord som jag känner igen så några fullständiga meningar blir det inte.

Och igår insåg jag två saker:
1) Måste öva på gamla hederliga verb.
2) Måste sluta gå i affärer.
 Anledning: Mannen vid inskrivningen sa "Vous pouvez vous asseoir" (Du kan sätta dig ner). Jag hör "bla bla accessoar" och börjar genast fundera på halsband, örhänge, väskor och skor... 


VAD HÄNDE DÄR?!

Kände att det var kyligt idag, men inbillade mig att det var för att jag var sjuk. Men kolla på denna långtidsprognos. Jag VÄGRAR snö på min födelsedag, damn it.


SJUKLING

Jag är sjuk. Det är jätte tråkigt. Men på nån konstig vänster så känns allt lite bättre i Lyon än i Malmslätt så jag njuter ändå. Kvällen bjuder på te och Belgiska choklad snäckor. Jag har legat och vilat en stund så nu ska jag ta tag i lite matematik.:)


OCH SÅ DAGENS

Sovmorgon så klart eftersom det är söndag. Sen gick Mats och jag ner till vårt boulangerie och köpte baguette:) Efter frukosten gjorde vi inget speciellt förrän vi bestämde oss för att gå på promenad, vi var ute i tre timmar och 20 minuter. Turistade och åt crêpes och drack cider. Nu har vi vilat lite och ikväll blir det bio.
 
Turist ja visst













Godisbutik à la Pippi Långstrump





TILLBAKA-BLICK LÖRDAG

Vi vaknade sent och käkade frulle sen gick vi till La Parc Tête d'Or. Det var super varmt och soligt.

Utsikten från lägenheten.

Grönt och fint

Och varmt och soligt:)

Interpol högkvarter som man kan se i filmen "The International" syns från "min" bro

Parken


Vi strosade ett tag sen såg vi några giraffer och insåg att vi kunde gå in gratis på zoo. Två timmar senare var vi hemma, super lyckliga av alla fina djur vi sett.













Vi käkade lite lunch och sen bestämde vi träff med Helene uppe i Croix Rousse, vi gick och mös sen gick vi och tog en kaffe.


På vägen hem sen mötte vi Mats som nyss kommit från Val Thorens. Vi såg på Let's Dance och planerade utgång, men när klockan var tolv och vi fortfarande satt i myskläder i soffan insåg vi att sängen lockade lite mer så så fick det bli.


TILLBAKA-BLICK FREDAG

Skola 10.30 till 13 sen åkte vi till Part Dieu, igen. Käkade hamburgare på Quick och kollade i affärer:) Sen skulle vi ha lektion kl 16.30, men läraren kom inte till den lektionen heller så då gick vi. In på Casino och handlade god mat sen åkte vi hem. Vi kollade HippHipp och Solsidan sen slocknade vi båda i soffan. Inte så spännande fredag med andra ord. Eller jo förresten mitt fyndande var spännande: en cape i kamelfärg och långa vantar och en låda från Body Shop (Body Butter, Body Scrub, Body Wash, skrubbvantar och "badtuss" i Cocoa Butter för -håll i hatten- 16 €, sjukt nöjd)


TILLBAKA-BLICK TORSDAG

Jag hade skola 8-10.30, 10.30-13 och 16-18 så det var i princip vad torsdagen bjöd på. Därimellan satt jag och räknade i biblioteket så det var verkligen en heldag. Sen åkte Erika med hem till mig (Mats åkte till Val Thorens där Sandra befann sig och åkte snowboard i dagarna tre) för att jag inte skulle behöva sova ensam). Vi lagade mat och käkade och drack vin. Vi såg nåt på datorn som vi absolut inte kan komma på nu i efterhand...

Sen när klockan var kvart över elva gick vi och mötte upp tre fransmän varav Erika haft kontakt med en på Appartager. Vi gick till en bar som heter Cosmopolitan och drack. Sen gick vi vidare till La Voile där Erasmus-partyt ägde rum. Väldigt mycket unga människor där och vääääldigt varmt. Vid halv fyra drog vi oss in mot stan igen och gcik och åt nattmat på ett skumt ställe som hade dygnet runt öppet fast endast för medlemmar eller nåt. Jag och Erika var hemma kl 5, då var jag sjukt trött efter att ha försökt prata och förstå franska hela dagen i skolan och sen 5 timmar på kvällen. Jobbigt att veta att man ska upp fyra timmar senare när man går och lägger sig.
   
Jag, Pierre, Erika, Romain och Guillaume


SORRY

Ledsen för dålig uppdatering, men jag har haft det alldeles för bra för att ha tid att sätta mig och skriva. Idag har huvudet dunkat lite extra efter en sen kväll igår. Instängd lektion idag och ikväll blir det mys med Erika. Imorgon blir det uppdatering på riktigt.


SOLDE

Jag citerar Erika efter dagens shopping:
"Här är så mycket fint så att jag mår illa".

Igår hade jag fransktest, franska kultur-föreläsning och en kurs som hette Médias et Opinion Publique. Den sistnämnda var mer som ett seminarium med 20 studenter varav ungefär hälften var utbytesstudenter (och där fem stycken gick efter pausen). Det var det värsta jag gjort i franskväg. Förstod inte ett skit och så ville läraren att vi skulle presentera oss själv, och en del av betyget grundar sig på deltagande under förelsningarna. Det var därför jag var så trött igår när jag kom hem. Men nu har jag bestämt mig för att kapa den kursen och ska testa en annan imorgon kl 8. Tur att man kan testa lite olika så här i början. Sen var vi på Part Dieu igår också. Kom kvart i åtta, de stänger åtta, men affärerna hade redan stängt. Skulle vi aldrig kunna göra på Marieberg...Och Erika flyttade vi till hennes nya hem. Så var hemma runt halv elva igår. Så ja, jag var trött.


Idag skulle vi på föreläsning kl 8, men vi fick veta tjugo över att den var inställd. Så vi gick hem till Erika, såg på TV och sov. Sen gick vi och skrev in oss på gymet, kollade våra tider i FLE (franska för invandrare typ) och tog oss in mot Bellecour där vi bokat tid på banken. På vägen dit kom vi fram till att "mellandagsrean" här kallad "solde d'hiver" startade idag.

Det såldes macaroons på vägen mellan Bellecour och Sans Souci.

Vi hittade även något som ska vara typiskt för Lyon -Trompe l'œil

Superfint:)

Så vi gick och kollade på skor och jag hittade ett par stövlar som var perfekta för 24 € (40 € -40%). Åh lycka. Efter lite fix och en paus hemma hos mig så åkte vi tillbaka till Part Dieu och jag har numera varit på världens bästa rea. Följande fick följa med hem. (Det var sjukt mycket folk så orkade inte prova kläder.)

Ballerinas, smink, väska, sparkdräktspyjamas till kusinbarnet

Gryyyym rea.

Stövlarna:)

Pyjamas på "Petit Bateau"

Och äntligen hittat ett snyggt datorfodral i rätt stolek och allt.

Det var dagens fångst:)


TRÖTT, TRÖTTARE, JOSEFIN

Idag har jag haft en tröttsam dag. Orkar inte ens skriva om den, så istället vill jag passa på att gratulera...

...Johanna och Rickard som har förlovat sig och ska gifta sig 2012 :)

...Tina (som jag jobbade med på Spar) som är gravid


DAGENS

Imorse skulle jag börja kl 8, fail. Jag blev sen och övertalade mig själv att det var en onödig kurs eftersom det är för de som läser första året. Så jag sprang iväg och kollade upp salar och schema och lite sånt sen pillade jag mig i naveln tills jag började med Mathématique Financière kl 10. Jag gick till biblioteket i väntan på Erika och kollade igenom lite papper. Kul att vara igång.

När Erika kom var jag aphungrig så vi gick till skolans matsal (efter att försökt sätta in pengar på studentkortet med svenskt kort vilket inte gick och gick och växlade för att försöka med mynt vilket visade sig inte hellet gick visade sig när vi stod i kassan och inte kunde betala) och åt en kulinarik måltid bestående av stekt fisk (torr), ris (sjukt torrt) och baguette (ja torrt det med), inget smör, ingen sås. Jag har aldrig ätit något så torrt i hela mitt liv. Det var nästan så att man ville doppa brödet i vattnet för att festa till det lite. Och nej, det var liksom inget som riktigt fungerade idag.  

Sen träffade vi våra svenska klasskompisar Anna och Helene. Helene har varit ett halvår i Guadeloupe och var brun som en pepparkaka:)

Jag och Erika tog oss sen in till stan och tog en välförtjänt Latte på Starbucks (och carrot cake). Sen gick vi och kollade på de fina butikerna som ligger i stan: Hermès, Louis Vuitton och Dior bland annat. 

Sen kollade vi en lägenhet till Erika men nu har hon fått en annan så imorgon flyttar flickebarnet ifrån oss:'( 

Ikväll såg vi på ett avsnitt av Desperate Housewives och Cougar Town. Nu väntar bingen. God Natt.


UNDERBARA VÄNNER

Vad glad jag är att så många av mina gulliga och underbara vänner följer med mig till Lyon via bloggen:) Tack för era fina kommentarer!!


SÖNDAG I LYON

Igår kväll gjorde vi inte så mycket. Vid fem tiden körde vi till flygplatsen och lämnade av Henrik och vi var inte hemma igen förrän vid halv åtta. Då kollade vi på RAW-Comedy Club och käkade nötter och torkad frukt.

Idag har inte heller hänt så mycket. Det har regnat och varit lite småtråkigt väder. Jag och Erika har hängt på tvätteriet. Och jag har skypat med mommi&poppi och Tero-rese.  

Jag bor på den gröna pluppen. Nära till parken, nära till stan och utsikt över Rhône:)

Vaski, vaski...

~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~  ~

Under vår lägenhet här i Lyon ligger det en nattklubb. "Den har fester 3-4 gånger i månaden" enligt de som vi hyr lägenheten av. Sedan vi kom för en vecka sedan har de haft fest tre gånger redan. Man kan ju hoppas att det alltså inte blir fler fester där i januari, men det kan jag nog glömma. Vi gick förbi för att kolla öppettider (efterom de hade fest till 8.30 imorse) och såg då att man kan hyra in sig där sju dagar i veckan. Ja vi får hoppas på att det inte är så många som vill ha fest mitt i veckan eller på söndagar...


Ikväll blir det SPA här hemma. Vi ska måla naglar och ha ansiktsmask och jag tänkte färga mina ögonbryn. Imorgon börjar min skola på riktigt önska mig lycka till.


ARGH VILKEN MISS

Igår kväll satt vi och drack lite vin sen tog pojkarna och drog till nåt casino i närheten. Jag och Erika fixade och trixade med datorn och till sist kunde vi kolla på HippHipp och Året med kungafamiljen. När klockan närmade sig halv 1 gick vi ut, men då hade bussar och t-banor slutat gå (!!?) så då gick vi in till Bellecour vilket tog max 25 minuter. Vi mötte upp killarna som varit runt på några barer och som blivit rekommenderade att vi skulle gå till marquez (tror jag det hette) som är en båt. Det var trevligt. Och idag är jag lite tung i huvudet...

Mats väckte mig och ville promenixa i det fina vädret så vi gick ut vid 11.30 och började gå upp mot Croix-Rousse, massa trappor fy vad det kändes. Men åh så fint det var när man kom upp. Massa mysiga affärer, chocolatier, vin-butiker, marknader. Åh I am in LOVE. Men tyvärr låg kameran kvar hemma, så klart...Idag är det runt 15 grader varmt och sol. Ska nog sätta mig på någon uteservering och dricka lite kaffe;)

-------------------------------------------------------------------------------
Update: Henrik tyckte att jag var orättvis som inte berättade att det var han som fixade så att vi kunde se på HippHipp och Året med kungafamiljen. Så de berättar jag nu!! 

Och för er som inte vet vem Henrik är så är det hustomten som stryker våra kläder


KURSER

Idag har vi varit och valt kurser. Hittade en liten blandad skock med kurser från semestre 2, 4 och 6. Så med den obligatoriska franskan och fransk kultur läser jag 41 poäng. Måste klara 22,5 så det känns rätt bra faktiskt. Vi satt och käkade crêpes och espresso när vi bestämde oss:) Det var mumsigt. Ikväll tror jag vi ska försöka se på Let's dance och sen gå iväg till en bar som Mats gärna vill besöka. Imorgon blir det nog att turista lite. Jag har tyvärr upptäckt att en av våra påsar med kläder inte följt med. Ingen aning om vart den är och därför har jag ingen vårjacka, vilket behövs här pretty soon, idag var det runt 14 grader;)   

Erika, crepes....

...kaffe...

...och jag

Allt är mycket mindre här än vad man är van vid, en kaffe här är inte samma som en kaffe på Espresso House. Här får man en pytteliten espresso, hemma får man välja om man vill ha en halvliter eller en liter kaffe, med påtår.


COLOCATION À LYON

Vi körde på sovmorgon i morse som gick över i sovmiddag. Kom inte upp förrän 11.30. Tydligen hade grannarna spelat hög musik halva natten, vilket hade stört våra nattgäster, men jag och Mats märkte ingenting. Jag satt och kollade efter vilka kurser som funkade ihop men har inte kommit fram till särskilt mycket så det projektet får fortsätta imorgon. Sen var jag ute och joggade i parken. Lite väl påklädd var jag, men skönt att komma igång. Jag, Mats och Henrik åkte iväg till Carrefour och storhandlade mat. -Gud vad svårt det är att hitta vad man letar efter när man inte ens vet om det finns här i Frankrike. Vi åt mat och sen åkte jag och Erika iväg och kollade lägenhet till henne. Vi beökte två kollektiv och för att bygga på lite fördomar kommer här lite "fakta" om fransmän.

Fransmän...

...är bohemiska
...dricker rödvin varje dag
...äter kyckling med champinjoner varje dag
...röker egen gjorda cigaretter inomhus

Så nu vet ni det:)

Jag hittade macaroons i affären så det var tvunget att få följa med hem, mumma


MERCREDI À LYON

I morse var det lite små kyligt när vi tog oss till bussen, men när vi väl var färdiga där sken solen så fint på oss. Vi träffade upp Anna som bott här sedan i höstas och sen kom pojkarna också. Vi åkte till ett sushi ställe (där man fick plocka så mycket man ville från ett rullande band för € 16) och käkade lunch (inte bra att äta ute varje dag...) sen tog vi oss in till Bellecour. Jag och Erika fixade månadskort till buss/t-bana och så drack vi kaffe på Starbucks, vi satt ute på uteserveringen, LYX. En sväng inom Zara resulterade i ett efterlängtat pannband (tyvärr i svart, men men nu kan jag ha uppsatt hår och slippa frysa om öronen ändå). Strax ska vi iväg och träffa andra DEUF-are och dricka "en drink eller två". Imorgon blir det nog lite sightseeing och kolla upp kurser och träna (så nu är det officiellt, nu måste jag göra det).

~    ~    ~    ~    ~    ~    ~    ~    ~    ~    ~    ~

Här kommer lite bilder från tiden som gått.

Grindarna till Parc de la tête d'or (från fel håll, dvs insidan)

Mats i Parken

Och jag

Stora gäss som tigde bröd


Massa fina träd fanns det och ett zoo men det hanns inte med.

I stan idag: Anna, Henrik, Mats i telefon och Erika.


Erika och Anna


Utsikten från vår lägenhet över Rhône

Tänk när knopparna börjar komma på träden, så fint det kommer att bli:)


OKEJ JAG LJÖG

Idag var det inte vår. Idag var det vinter, kallt och ingen sol. Men när jag skypade med päronen sa pappa att det skulle bli uppemot 14 grader varmt denna vecka. Det gillas, skarpt.

Mats och jag var uppe och promenerade imorse i den underbara parken. Massa männsiskor som var ute och sprang. Så i vår ska jag också ta tag i mitt löpliv:)

Sen var det lite försäkringsfix innan vi gick på info i skolan. Två timmar senare åkte vi till Le Part Dieu där det ligger ett gigantiskt köpcentrum, där käkade vi lunch/middag € 14 för oss båda. Jag gick även loss inne på Carrefour och fyndade bland annat örngott och påslakan (€ 8.90).

Sen har vi mest slappat och jag har som sagt skypat. Jag ska ta lite bilder snart och lägga upp:) Tog några i parken, men de orkar jag inte lägga upp nu.

_______________________________________________________________________________________

Och så vill jag gratulera Viktor och Marie som fick ett litet gossebarn 2011-01-02. Jag är numera stolt låtsasmoster:)


I LYON

Oj vilken kickstart 2011. I lördags tog Mats och jag vårt pick&pack och rullade söderut. Efter ett nattligt besök i Knüllwald (Ja i Tyskland finns det bra namn på byarna, inget blyga alls) var vi igår framme i Lyon vid 18.30. Vi var och åt pizza på lokala pizzerian och till det blev det rödtjut för att fira.

Imorse kl 8 gick jag ut för att leta rätt på skolan Jean Moulin Lyon III. Det gick över förväntan efter lite hjälp av snälla T-bane vakter. Kl 9 öppnade kontoret för internationella studenter. Men fick veta att lektionerna börjar först imorgon. Väldigt skönt att få en dag och landa. Jag var precis ute på en kort promenad bort till världens finaste park som ligger här i närheten. Åh jag är så glad. Det känns så himla bra än så länge och ja jag vet att jag inte ens varit här ett dygn. Men än så länge är jag lycklig coh jag önskar att alla jag känner kommer och hälsar på och får se denna underbara plats.

Och ingen snö är här. Idag har det varit strålande sol och det känns som mars ungefär, så snart kommer våren:)


RSS 2.0